Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 06:50 - "Единствената прилика между насилието над човек и над животно е, че и двете са породени от човешка жестокост"
Автор: rosenrot Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2119 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.04.2010 06:58


"Единствената прилика между насилието над човек и над животно е, че и двете са породени от човешка жестокост" е цитат от коментар под статията на Калин Руменов Как пикае кучето Мима, коя беше Кристияна.


Не мога да се похваля с професионални знания относно насилието, относно човешкото или животинското поведение, но недългият ми житейски опит говори друго.



Ако единствената прилика между насилието над човек и насилието над животно е, че и двете са породени от човешка жестокост, то какво е определението за нападение на глутница озверели улични кучета над сам човек? Явно това не е насилие? Следователно този човек не се чувства насилствено нахапан, разпокъсан и/или в шок? Той доброволно се е предоставил на тези животни?

Или ще кажете, че уличните кучетата не са били гладни или бесни, а подтикнати от човешката жестокост? Или те в следствие на човешката жестокост, че някои друг човек не ги е нахранил, а е бил длъжен да го направи, са нападнали първия човек?

Ако този човек намери начин да се защити, то неговите насилствени действия с цел самозащита са подбудени не от инстинкт за самосъхранение, а от човешка жестокост?


Ако глутница кучета настървено лае по едно куче и/или го нападне - то това е насилие, породено от човешка жестокост (без значение дали глутницата кучета е имала контакт с хора или не)?


Щом човешката жестокост е "единствената прилика" и следствието от физическо насилие върху едно животно са наранявания, разкъсвания, загуба на крайници, смърт, то тогава следствието от физическо насилие върху човек какво е?


#  #  #

Следователно, ако отидете в Африка и ви нападне гладен лъв, то неговото насилие е породено от вашата (или нечия друга) човешка жестокост?

Но след като Вие сте един благ и дружелюбен човек, който не би си и помислил дори и муха да нарани, сте извън опасност и спокойно бихте споделили една стая с един лъв, няколко скорпиона, три- четири черни вдовици и две змии боа?




--------------------------------
** В този коментар говоря основно за физическото насилие; оставям на читателя да разсъждава, ако желае, над псическото насилие (над човек или животно).


** За страстните защитници на каузата "Мима", това беше Кристияна: Домашно куче разкъса 5-годишно дете


Тагове:   човек,   насилието,   между,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rosenrot
Категория: Лични дневници
Прочетен: 41262
Постинги: 14
Коментари: 13
Гласове: 110
Архив